Biraz da kadın sağlığı hakkında bilgiler paylaşalım. Bugün “vajinismus nedir?” ve “vajinismus hastası olduğunu nasıl anlarız?” sorularına cevap vereceğim. Eğer konu beğenilirse soru-cevap şeklinde ilerleyebiliriz.
Vajinismus nedir?
Vajinismus, kadınların cinsel ilişki esnasında vajinal kasların elde olmayan bir şekilde kasılması nedeniyle cinsel ilişkiye girememesi ya da aşırı ağrı ve konforsuz hissetmesi durumudur.
Öyle ki ilişki esnasında meydana gelen bu kasılmalar, cinsel ilişkinin imkansız ya da çok acılı olmasına neden olabilir. Vajinismus, kadının cinsel isteğini etkilemez yani kadın bu haldeyken bile cinsel istek duyabilir fakat kasılmalar olduğu için cinsel ilişkiye giremez. Bir nevi bir şey olacağını düşünerek, korkar.
Vajinismus hastası olduğunu nasıl anlarız?
Vajinismus, az önce de söylediğim üzere vajinal kasların istemsiz bir şekilde ve kadının kontrolü dışında kasılması sonucu cinsel ilişkinin ağrılı ya da imkansız hale gelmesi durumudur.
Vajinismusun belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak aşağıda paylaştığım bazı belirtiler, vajinismusun tipik işaretleri arasında sayılabilir:
Cinsel İlişkiye Girememek
Bazı kadınlar, partnerleriyle cinsel ilişkiye girmekte tamamen başarısız olabilirler.
Ağrılı Cinsel İlişki
Cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı hissedilmesi.
Ağrı veya Discomfort
Tampon kullanırken ya da jinekolojik muayene sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi.
Korku veya Anksiyete
Cinsel ilişki düşüncesi, fiziksel yakınlık ya da jinekolojik muayene düşüncesi karşısında yoğun korku veya anksiyete.
İstemsiz Kasılmalar
Pelvik bölgede, özellikle vajinal girişte istemsiz kasılmaların oluşması.
Eğer yukarıda paylaştığım belirtilerden bir veya birkaç tanesini birden yaşıyorsanız, bir uzmana danışarak daha detaylı bilgi ve yardım almanızı tavsiye ederim.
Bir jinekolog veya cinsel terapist, vajinismusunuz olup olmadığını teşhis edebilir ve uygun tedavi yöntemlerini önerebilir. Bu hem kolay olacaktır hem de eşinizle problem yaşamanızı engelleyecektir.
Vajinusmus neden olur?
Vajinismus, psikolojik veya fiziksel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Tedavi süreci, bu nedenlere göre şekillendirilir ve birçok kadın, uygun terapi ve destekle bu durumu aşabilir.
Şimdilik burada bu konuyla alakalı söyleyeceklerim bu kadar olup, sizlerin görüşlerinizi de okumak isterim. Siz bu konuda neler söylemek ya da paylaşmak istersiniz?